AOW

Wat is AOW?

De AOW is een basisuitkering voor ouderen. Iedereen in Nederland bouwt AOW op. Wanneer u AOW ontvangt is afhankelijk van uw geboortejaar. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie. Een halfjaar voordat u AOW krijgt, stuurt de Sociale Verzekeringsbank u een brief. In de brief staat hoe u AOW aanvraagt. Wilt u hulp bij het invullen van uw aanvraag? Ga naar de winkel van de Sociale Verzekeringsbank.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

SVB Zaanstad

Stationsstraat
112
1506 DK
Zaandam

Rijksoverheid - AOW

AOW-pensioen - berekenen

Wilt u weten of u later AOW krijgt?

De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u van uw 15e tot uw 65e jaar altijd verzekerd bent geweest. Hoeveel AOW-pensioen u later krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u verzekerd bent geweest voor de AOW en of u alleen woont of met anderen.

AOW-pensioen - berekenen

Wilt u weten hoeveel u krijgt?

Bel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of bereken de hoogte van uw pensioen op hun website.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

SVB Zaanstad

Stationsstraat
112
1506 DK
Zaandam

Sociale Verzekeringsbank - AOW bedragen

Heeft u in het buitenland gewoond of gewerkt?

U krijgt dan geen of minder AOW. Bel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag wat u kunt verwachten.

Sociale Verzekeringsbank - AOW

Krijgt u AOW en is er iets veranderd in uw leven?

Geef veranderingen gelijk door via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

AOW - wijzigingen doorgeven

Krijgt u geen volledige AOW?

Dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u een brief over een aanvulling, de AIO. Bij de brief zit een schema, daarmee berekent u of u AIO krijgt. Aanvragen gaat zo: bel de SVB en laat het aanvraagformulier AIO opsturen. Vul het formulier in en stuur het binnen 4 weken terug. Binnen 1 week krijgt u een bevestiging van ontvangst. Binnen 8 weken krijgt u een brief. Hierin staat of u wel of geen AIO krijgt. De AIO wordt tegelijk met de AOW op uw bankrekening gestort.

Let op: geef veranderingen in uw inkomen of leefomstandigheden gelijk door aan de SVB. Gebruik het wijzigingsformulier. Heeft u een DigiD? Doe het dan via de website. Tip: de SVB heeft speciale telefoonlijnen voor vragen over uw AOW of AIO.

AOW-pensioen - wijziging doorgeven

Sociale Verzekeringsbank - AIO